Colijnsplaat is een dorp in Noord- Beveland. Het is gesticht na 1598. De naam komt van de schore Colijnsplate. Het dorp telt ongeveer 1500 inwoners. In de buurt van Colijnsplaat is een keltische nederzetting geweest met de naam Ganuenta. In 1970 heeft met in de Oosterschelde overblijfselen opgevist van de Nehalennia altaren. Deze zijn afkomstig uit de tempel van de godin Nehalennia.  In het begin van de 21 ste eeuw is er een reconstructie gemaakt van die tempel.

Dit monument voor de Verdronken dorpen in Zeeland, staat op de dijk aan de Oosterschelde ten oosten van Colijnsplaat. het staat er sinds 2009 en is ontworpen door de Amsterdamse kunstenares Lydia Schouten. Nergens in Europa zijn tussen 1300 en 1700 meer dorpen verdronken als gevolg van grote watervloeden. Het kunstwerk beeldt een verdronken torenspits uit op de grens van land en water.

het voormalige gemeentehuis is nu restaurant "De Schelde". Naast het restaurant is een monument gemaakt ter herinnering aan de watersnood. Het is gemaakt door Jan Haas en heet "Houen jongens".

Het kerkje van Colijnsplaat staat aan de Voorstraat. het heeft een opvallende witte toren. De Voorstraat wordt gedomineerd door Linden. Deze staan er al sinds 1825. De enige verandering sinds die tijd zijn de parkeerhavens.

Aan de Voorstraat staan mooie panden. Dit is daar een voorbeeld van. Bijzonder aan dit pand is de erker op de eerste verdieping links. Ook is het opvallend dat de torens niet symmetrisch zijn.,

Restaurant de Schelde ligt ook aan de Oude haven van Colijnsplaat.

De ontmoetingsplaats aan de haven is 't Praethuusje. Met een Zeeuwse tekst wordt je welkom geheten en heb je mooi zicht op de haven en de Oosterschelde.

In het begin van de 21ste eeuw is deze replica gemaakt van de tempel van de God Nehalennia. Bij werkzaamheden in de Oosterschelde werden overblijfselen van de altaren uit de tempel gevonden.

De oude molen van Colijnsplaat is het herkenningspunt van het dorp. Van verre zie je de herkenbare witte molen staan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb